ponedeljek, 26. september 2016

Zgodbice s stene 1.

 Pred kratkim sem bil na rehabilitaciji poškodovane rame v termah Dobrna. Vsakodnevno smo izvajali šest različnih terapij, ena od njih je bila tale:

IFT ali interferenčni tokoviSo srednjefrekvenčni  izmenični tokovi, ki zaradi svojih značilnosti in možnosti razporejanja elektrod delujejo globoko v tkivo. Njihov učinek je predvsem protibolečinski in protivnetni, delujejo pa tudi dražeče na živce in ostale strukture ter tako pospešijo obnovitvene procese v tkivih in poškodovanih živcih. Pri potovanju skozi prevodno tkivo električni tok sproži kemične reakcije (alkaloza pod katodo, acidoza pod anodo), poveča lokalno temperaturo in spremeni fizikalne lastnosti, npr. prevodnost celice. Z draženjem živčnih vlaken lahko v 60 % zmanjšamo akutno bolečino in do 30 % kronično bolečino.

V praksi je to petnajstminutno sedenje v kabini na stolu in buljenje v steno...in to sedenje so mi popestrile kratke zgodbice za razmišljanje, obešene na steno, v vsaki kabini druga. Zadnjič sem obljubil, da bom nekatere delil z vami (čeprav niso nove in so marsikomu verjetno že znane) in sedaj je tule prva:



Nekega večera je dedek plemena Cherokee pripovedoval svojemu vnučku o bitki, ki se dogaja v nas. Rekel je: »Moj vnuk, ta bitka stalno poteka med dvema 'volkovoma' znotraj vseh nas. Eden je hudoben. Jezen je, nevoščljiv, ljubosumen, žalosten, veliko obžaluje, je pohlepen, aroganten, samopomilujoč, kriv, zamerljiv, ima občutek manjvrednosti, laže, je lažno ponosen, ima občutek večvrednosti in egoističen je. Drugi pa je dober. Vesel, miren, ljubeč, upajoč, spokojen, usmiljen, prijazen, dobronameren, sočuten, radodaren, resnicoljuben, zna se vživljati v druge in zaupa.«
Vnuček je razmišljal o tem in vprašal dedka: »Kateri volk pa zmaga?«
Dedek je preprosto odgovoril: »Tisti, ki ga hraniš.«


















Ni komentarjev:

Objavite komentar